Nieuws

Bibliotheken mogen e-books blijven uitlenen

10 november 2016 11:31

Bibliotheken mogen e-books gewoon blijven uitlenen, zo oordeelt het Europees Hof vandaag.

Daarmee wordt de kritiek van onder andere het Nederlands Uitgeversverbond weggewuifd, dat vreest dat het uitlenen van digitale boeken de markt 'ernstig zal verstoren'. De verhuur van e-books wordt gelijkgesteld aan de verhuur van traditionele boeken, zo oordeelt de hoogste Europese rechter. Er gelden wel regels voor de verhuur van e-books. Zo mag het geen illegaal verkregen exemplaar zijn, en moet de bibliotheek maar één digitaal boek per persoon uitlenen. Als een bibliotheek bijvoorbeeld drie exemplaren heeft, kunnen drie mensen het e-books huren; net als bij traditionele boeken.

Op dit moment maken uitgevers en bibliotheken onderling afspraken over het uitlenen van e-books, waar er onder andere voor de uitlening een afgesproken vergoeding wordt betaald. Dat gaat door de Europese uitspraak verdwijnen: bibliotheken mogen alle e-books in hun assortiment opnemen, waarna rechthebbenden een percentage van de inkomsten uit de abonnementen krijgen.

Het Nederlands Uitgeversverbond (NUV) heeft zich al eerder kritisch uitgelaten over het verhuren van e-books door bibliotheken. "Wie betaalt er nog voor een e-book als deze straks vrijwel gratis via de bibliotheek verkrijgbaar zijn", zo schrijft het NUV. "Innovatie in de kwetsbare boekenmarkt wordt hierdoor de pas afgesneden." Commerciële verhuurpartijen moeten in tegenstelling tot bibliotheken wel afspraken met uitgevers over het uitlenen van e-books blijven maken.