Nieuws

Elon Musk: 'Universeel basisinkomen nodig door opkomst werkrobots'

7 november 2016 12:44

Pas op, robots nemen onze banen over. Elon Musk stelt voor dat iedereen daarom een basisinkomen krijgt.

"Er is een best reële kans dat we eindigen met een universeel basisinkomen", zegt Elon Musk (SpaceX, Tesla) in een interview met CNBC. Dat komt allemaal omdat we steeds meer robots inzetten om werk van ons over te nemen. "Ja, ik zou niet weten hoe we dat anders gaan doen. Dus ik denk dat dit is er wat er gebeurt."

Met de opkomst van automatisering zullen er banen verdwijnen, maar andere banen bijkomen. Een vrachtwagenchauffeur die overbodig raakt omdat de vrachtwagen zelf rijdt, zou een hele vloot aan vrachtwagens kunnen beheren of ingezet worden als een vrachtwagen problemen heeft. "Dat is veel interessanter dan het rijden van één truck", zegt Musk, al zal niet elke chauffeur het met hem eens zijn.

Maar Musk is positief over een toekomst waar robots onze taken overnemen. "Mensen krijgen meer tijd voor andere dingen, meer complexe en meer interessante dingen", zegt hij. "En zeker ook meer vrije tijd."

Over samenwerken met robots publiceerden we recent een gratis fragment uit het boek De opmars van robots door Martin Ford.