Nieuws

'Schermreparatie goedkoper bij fabrikant dan bij winkel'

3 november 2016 18:11

Wie zijn smartphone wil laten repareren, is vaak goedkoper uit bij de fabrikant dan bij een zelfstandig opererende reparateur.

Dat is de conclusie die de Consumentengids trekt in een onderzoek naar de reparatieservices van Apple, Huawei en Samsung en naar elf opererende, zelfstandige reparatiebedrijven, waaronder Media Markt, MacRepair en PhoneWorld. Vooral bij Samsung-toestellen zijn de prijsverschillen groot. Bij Samsung is reparatie via de fabrikant het goedkoopst voor elk onderzocht toestel: de Samsung Galaxy S6, S7 en S7 Edge. Voor het vervanen van het scherm van de S7 Edge rekent PhoneWorld bijvoorbeeld 65 euro meer dan de fabrikant zelf.

Bij Apple wisselt het. Het bedrijf rekent standaard 135 euro voor het vervangen van een scherm (en 155 euro voor een Plus-scherm). Daarmee is Apple voor de iPhone 6S de goedkoopste reparateur, maar voor de iPhone 5S juist weer één van de duurste reparateurs.

Volgens de Consumentenbond loont het de moeite om vooraf even een prijsvergelijking te maken bij een reparatie. "Het verschil tussen de goedkoopste en duurste shop loopt op tot 80 euro." Een verzekering afsluiten voor schade aan je toestel raadt de bond af. "Een verzekering is relatief duur (minstens enkele tientjes per jaar) in relatie tot de schade (tussen de 100 en de 300 euro per geval)."