Nieuws

Spectaculaire smartphone Xiaomi heeft bijna geen schermranden meer

25 oktober 2016 15:39

Het Chinese Xiaomi heeft een smartphone gepresenteerd met een scherm dat aan de bovenkant en zijkanten vrijwel geen rand heeft.

Telefoons met zeer kleine schermranden lijken de volgende grote stap die smartphonemakers gaan zetten, en het Chinese Xiaomi neemt nu het voortouw. Dinsdag werd in Beijing de nieuwe Xiaomi Mi Mix getoond, een toestel ontworpen door gerenommeerde designer Philippe Starck. En hoewel de Mi Mix misschien minder markant is dan het gemiddelde Starck-design, oogt de telefoon wel erg spectaculair.

Het toestel heeft een 6,4 inch scherm dat 91,3 procent van de voorzijde van het toestel beslaat. Ter vergelijking: recente toestellen als de iPhone 7 en Google Pixel hebben schermen die zo’n 65 tot 70 procent van de voorkant van het toestel beslaan, de rest wordt door randen in beslag genomen.

Miniatuurvoorbeeld

Door het gebrek aan een bovenrand zit de selfiecamera rechtsonder op voorop het toestel. Voor selfies kunnen gebruikers de Mi Mix omdraaien. Ook voor een traditionele speaker is geen plaats. Die functie wordt nu vervangen door een speciale piëzo-elektrische speaker die geluid niet door de lucht verplaatst, maar direct op het oor laat trillen.

Behuizing van keramiek

De behuizing van het toestel is ook bijzonder: die is gemaakt van keramiek. Dat materiaal is harder dan roestvrij staal, maar duur om te maken omdat het urenlang in de oven moet. De Mi Mix heeft een Snapdragon 821-processor met 4 GB werkgeheugen en 128 GB opslagruimte. De batterij is met een capaciteit van 4.400 mAh ook behoorlijk groot. Een premium-versie heeft 18-karaats gouden details, 6 GB werkgeheugen en 256 GB opslagruimte.

Hoewel de Mi Mix een concept-apparaat is, gaat Xiaomi het toestel wel verkopen. In China gaat de Mi Mix 3499 RMB kosten, zo’n 475 euro. Onduidelijk is op welke schaal, maar waarschijnlijk komt het toestel niet in Nederland op de markt. Xiaomi heeft nog nooit een telefoon in Europa uitgebracht. Sharp toonde onlangs ook een prototype telefoon met een vergelijkbaar randloos scherm, maar dat is niet bedoeld om te verkopen.