Nieuws

Virtuele Gulden gaat hard omhoog én omlaag

21 oktober 2016 10:45

Bitcoinvariant Gulden is aan een flinke opmars bezig. Maar de koers schommelt flink.

De virtuele munt bestaat al zo’n twee jaar, maar oktober 2016 blijkt een magische maand voor de bitcoinvariant Gulden. De munt werd deze maand 14 keer meer waard. Dat zorgt voor de nodige opschuddingen. "Toen ik vanochtend wakker werd, had ik 100.000 euro minder dan gisteren. Dus zo extreem fluctueert het", zegt 'Tim', een grootbezitter van Guldens tegen de NOS. Hij heeft nu tussen de 400.000 en 500.000 euro aan Guldens, die hij in juni van dit jaar voor 15.000 euro kocht.

De koers van de Gulden staat nu weer bijna op de helft vergeleken met dinsdag. Het blijft gokken met deze jonge crypto-valuta. Wat de plotselinge stijging eerder deze maand heeft veroorzaakt is niet helemaal duidelijk. Tim denkt dat mond-tot-mond-reclame de oorzaak is. "Veel meer mensen kopen ze, dus wordt de vraag groter en de prijs automatisch hoger. Een andere verklaring heb ik er echt niet voor." 

Zelfs de bedenker, Rijk Plasman, heeft ‘geen idee hoe het komt’. "We maken geen reclame, dus daar komt het niet door." Plasman hoopt dat de Gulden een regulier betaalmiddel wordt in Europa.