Nieuws

Hoe het Internet of Things je het leven zuur kan maken

19 oktober 2016 17:01

Tijdens de Dutch Design Week zie je welke gevolgen de opmars van 'slimme' apparaten in het dagelijkse leven kan hebben.

'Waarom weet mijn koelkast dat ik jarig ben?' is de pakkende openingszin van de dubbele expositie die vanaf komende weekend in Eindhoven tijdens de Dutch Design Week te bekijken is. De tentoonstelling maakt het Internet of Things - al die apparaten die ineens 'slim' worden - nu eens echt helder en concreet. 

SETUP media lab uit Utrecht en de Just Things Foundation hebben de handen ineen geslagen voor de twee expo's over het Internet of Things in Eindhoven. SETUP stelt Louche Apparaten ten toon. Het blijkt dat deze devious devices niet alleen slim zijn, maar soms ook brutaal en bijdehand. Denk maar aan de liegende Volkswagens. 

De expo bevat provocatieve prototypes. Op basis van Big Data kunnen apparaten ons het leven wel eens zuur gaan maken. Zal je broodrooster je toast straks net een beetje laten aanbranden als je een slechte online reputatie hebt? Als voorbeeld noemen we Vincent Hoenderop wiens koffiezetapparaat dat data-discriminatie expliciet maakt. Je krijgt een kop koffie door de cijfers van je postcode in te voeren. Door naar de door de overheid toebedeelde 'status score' van die postcode te kijken bepaalt het apparaat of je een lekker kopje koffie, of een slap bakje krijgt.

De Just Things Foundation presenteert een tentoonstelling over vraagstukken rondom verantwoord design van Internet of Things (IoT)-producten. Dit zijn objecten die zijn verbonden met het internet en/of gebruiksdata verzamelen. Beide expo's vallen in het enorme aanbod tijdens de Dutch Design Week op als humoristisch, maar vooral mysterieus en tot de verbeelding sprekend. Dat komt mede door de betrokkenheid van de briljante Afdeling Buitengewone Zaken.