Londense jazzclub brengt AI-muziek ten gehore

Londense jazzclub brengt AI-muziek ten gehore

13-10-2016 12:31 Laatste update: 27-04-2018 02:28

De Vortex Jazz Club heeft een avond georganiseerd waarop alle gespeelde muziek was geschreven door computers.

Volgens professor Geraint Wiggins van Queen Mary’s University was het 'het eerste concert dat compleet gecomponeerd is door kunstmatige intelligentie', meldt The Verge. Er werd een breed repertoire ten gehore gebracht: van pop en barok tot middeleeuwse ballades en de muziek die altijd al met AI lijkt te zijn gemaakt: jazz.

De muziek werd gecomponeerd met behulp van deep learning-technologie. De onderzoekers voerden de systemen met grote hoeveelheden bladmuziek uit bepaalde periodes. De software analyseert deze data en probeert daar patronen in te herkennen en die vervolgens weer toe te passen in nieuwe composities.

AI blijkt al verrassend goed in het maken van goede melodieën, maar schiet vaak nog tekort bij het bedenken van de structuur voor een groter stuk, is de conclusie van The Verge. De in de Londense jazzclub aanwezige wetenschappers hebben desondanks hoge verwachtingen van AI-muziek. Zo verwacht Stefan Latner van Austrian Research Institute for Artificial Intelligence dat AI-muziek snel zal worden gebruikt als achtergrondmuziek en in reclames.