Nieuws

Facebook censureert krantenfoto mammografie

13 oktober 2016 12:33

Facebook heeft zijn verontschuldigingen aangeboden aan Le Monde na het censureren van een foto met een blote vrouwenborst.

De Franse krant had de foto van een vrouw die een mammografie ondergaat, geplaatst bij een artikel over borstkanker. Facebook besloot het bericht te verwijderen omdat de foto in strijd zou zijn met het anti-blootbeleid van het sociale netwerk.

Hoewel Facebook het vrouwentepels niet toestaat, zijn er wel uitzonderingen op die regel. Zo is het wel toegestaan op foto's te plaatsen van vrouwen die de borst geven. Ook het plaatsen van kunstwerken is niet verboden - al gaat Facebook ook daarmee wel eens de mist in. Zo verwijderde Facebook begin dit jaar een foto van het standbeeld van de Kleine Zeemeermin in Kopenhagen.

Vorige maand kwam Facebook onder vuur te liggen nadat het bedrijf een bericht van de grootste Noorse krant had verwijderd. Het dagblad Aftenposten had een artikel geïllustreerd met de meest iconische foto uit de Vietnam-oorlog: van kinderen die wegrennen na een napalmbombardement.

Net als in de gevallen van de Kleine Zeemeermin en het bombardement heeft Facebook in het geval van Le Monde zijn verontschuldigingen aangeboden voor het verwijderen van de post. "Ons team behandelt miljoenen meldingen per week en soms maken we een vergissing. Het spijt ons erg dat we deze fout hebben gemaakt", aldus Facebook in een verklaring. Dezelfde verklaring gebruikte het bedrijf overigens woord voor woord in tal van vergelijkbare zaken, stelt The Guardian vast.