Afwasmiddelflessen gemaakt van plasticsoep weer verkrijgbaar

Afwasmiddelflessen gemaakt van plasticsoep weer verkrijgbaar

08-10-2016 06:25 Laatste update: 27-04-2018 02:59

Ecover brengt weer afwasmiddel op de markt in flessen die gedeeltelijk zijn gemaakt van plastic dat is opgevist in Nederlandse wateren.

Met de fles, die in een beperkte oplage wordt uitgebracht, wil het bedrijf aandacht vragen voor het probleem van plastic dat in rivieren, zeeën en oceanen belandt. Dergelijk 'drijfplastic' vormt een bedreiging voor de dieren die in en om het water leven. Als het plastic langzaam uiteenvalt in kleine deeltjes kan het worden opgenomen in de voedselketen. Zo bestaat het gevaar dat de giftige deeltjes uiteindelijk ook weer in ons eten terechtkomen.

Ecover hergebruikt plastic dat in het water terecht is gekomen, voor een fles waarin afwasmiddel 'met een parfum van eucalyptus en zeelavendel' zit. De betreffende fles, die voor 10 procent bestaat uit zogeheten drijfplastic, is alleen te koop bij Albert Heijn.

Grachtenplastic

Het is niet voor het eerst dat Ecover een dergelijke verpakking op de markt brengt. Enkele jaren geleden produceerde het bedrijf een fles die mede was vervaardigd met plasticafval dat vissers als bijvangst in hun netten hadden gekregen. Vorig jaar koos het bedrijf voor een verpakking waarvoor plastic uit de Amsterdamse grachten werd gebruikt. Ook dit jaar is een deel van het plastic weer afkomstig uit het water in de hoofdstad. Daarnaast viste het bedrijf deze keer ook afval op in Dordrecht, Scheveningen, Delfzijl, Zandvoort en Sneek.

Begin dit jaar tikte de Reclame Code Commissie Albert Heijn op de vingers omdat het bedrijf in de Allerhande reclame had gemaakt voor de fles die was gemaakt met plastic uit de Amsterdamse grachten. Volgens de reclametoezichthouder had de supermarktketen moeten vermelden dat de fles voor slechts 10 procent uit opgevist grachtenplastic bestond.