Nieuws

Ondernemer niet aansprakelijk voor illegaal downloaden door gasten

15 september 2016 11:52

Ondernemers met een eigen zaak zijn niet aansprakelijk als gasten via hun openbare wifi-netwerk illegaal downloaden of uploaden.

Dat heeft het Europees Hof vanochtend bepaald. Daarmee neemt het Hof het advies van de advocaat-generaal uit maart van dit jaar over. Het Hof spreekt zich uit over een zaak tussen een Duits bedrijf dat audio-apparatuur verkoopt en Sony. Via het openbare wifi-netwerk van het bedrijf is in 2010 op illegale wijze muziek van Sony aangeboden.

Volgens het Hof kan niet van een ondernemer worden verwacht dat hij het wifi-netwerk constant in de gaten houdt en mensen die online piraterij plegen van zijn netwerk gooit. Hierdoor is hij niet aansprakelijk voor eventuele inbreuk via zijn netwerk.

Beperkingen

De ondernemer kan wel via de nationale autoriteit of rechter worden verplicht om enkele restricties toe te passen die het illegaal downloaden lastiger moeten maken. Zo noemt het Hof het instellen van een wachtwoord voor het wifi-netwerk als optie. Ook zou een ondernemer kunnen vragen of mensen eerst inloggen met een e-mailadres of socialemediaprofiel, dat al vaker gebeurt bij openbare wifi-netwerken.

Het Hof sluit daarbij uit dat het een regel invoert waarmee ondernemers worden verplicht de internetdata van hun wifi-netwerk in de gaten gaan houden om te kijken of er mogelijk inbreuk wordt gepleegd

Airbnb

De uitspraak van het Hof geldt voor ondernemers die een eigen zaak hebben. Of de uitspraak ook voor Airbnb-verhuurders geldt, is niet helemaal duidelijk. "Daar zouden eventueel nog vragen over aan het Hof kunnen worden gesteld", aldus een woordvoerder van het Hof.

In onder andere Duitsland waarschuwen Airbnb-verhuurders dat huurders niet via hun wifi-netwerk illegaal mogen downloaden. Een Nederlandse 18-jarige jongen kreeg vorig jaar nog een boete van 1090 euro omdat hij in Duitsland via Popcorn Time illegaal series had gestreamd. Hij zei in juli van dit jaar dat hij nog niets heeft betaald.