Nieuws

Tsunami-simulator moet helpen bij betere kustbescherming

8 september 2016 16:36

Wetenschappers zijn er voor het eerst in geslaagd om een tsunami na te bootsen in het laboratorium.

Met een zeventig meter lange tank wekken onderzoekers van het HR Wallingford-onderzoekscentrum in Oxfordshire de golven op die kenmerkend zijn voor een zeebeving. Een pomp aan de ene kant van de tank zorgt ervoor dat er 70.000 liter water kan worden opgepompt. Door het water vervolgens in hoog tempo weer te laten terugstromen, wordt een tsunami-effect bewerkstelligd.

Het nabootsen van zeebevingen is belangrijk omdat meetinstrumenten bij echte tsunami's vaak worden vernietigd. Daardoor is er relatief maar weinig wetenschappelijke kennis over de kracht waarmee tsunami's op de kust inslaan, schrijft The Guardian. "Tsunami's kunnen extreme schade toebrengen als ze gebouwen raken, maar we weten nog niet precies hoe die enorme horizontale krachten die schade veroorzaken", aldus professor Tiziana Rossetto van University College London (UCL).

Het onderzoek moet leiden tot betere ontwerpen van gebouwen en woongebieden waar tsunami-gevaar bestaat. Dat is bepaald geen overbodige luxe. Sinds 2004 zijn er vijf grote tsunami's geweest waarbij in totaal 300.000 mensen zijn omgekomen.