Nieuws

Bedrijf wil 50 miljoen dollar van SpaceX na ontploffing

5 september 2016 09:01

Het Israelische Space Communication wil mogelijk een schadevergoeding voor de satelliet die vorige week bij SpaceX ontplofte.

De satelliet van Spacecom zou vorige week gelanceerd worden, maar de Falcon 9-raket van SpaceX ontplofte met satelliet en al, nog voordat hij de lucht in ging. Het kan het ruimtebedrijf een flinke duit gaan kosten: Spacecom zou een schadevergoeding van SpaceX willen vragen. Het Israƫlische bedrijf overweegt 50 miljoen dollar te vragen of een gratis vlucht ter compensatie. Dat schrijft Reuters.

Tijdens de ontploffing vorige week raakte niemand gewond, wel is er veel schade aan het lanceerplatform, waardoor toekomstige vluchten vanaf een andere plek worden uitgevoerd. De oorzaak is nog steeds onduidelijk.

Facebooks internetproject in Afrika

De AMOS-6 satelliet (met een waarde van zo'n 200 miljoen dollar) maakte onderdeel uit van Facebooks Internet.org-initiatief. Met de satelliet moesten afgelegen delen van Afrika voorzien worden van een draadloze internetverbinding. Facebook werkt samen met Eutelstat Communications om die verbinding tot stand te brengen.

Mark Zuckerberg schreef al 'zeer teleurgesteld' te zijn door de ontploffing. "Onze satelliet zou zo veel ondernemers en anderen in Afrika online hebben gebracht. We blijven toegewijd aan onze missie om zoveel mogelijk mensen van internet te voorzien."