Nieuws

Internetsatelliet Facebook verwoest door ontplofte SpaceX-raket

1 september 2016 20:07

Bij de ontploffing van een Falcon 9-raket van SpaceX is Facebooks eerste satelliet voor internet in Afrika verloren gegaan.

De raket veroorzaakte een grote explosie op een lanceerplatform op Cape Canaveral in Florida. Het ongeval gebeurde toen SpaceX bezig was met een routinetest van de motoren van de onbemande raket. Er vielen geen gewonden, aldus SpaceX. Aan boord was de satelliet AMOS-6, onderdeel van het Facebook-project om internettoegang op afgelegen locaties in Afrika aan te bieden vanuit de lucht. Het zou de eerste satellietlancering voor Facebook zijn geweest. De AMOS-6 is 200 miljoen dollar waard.

Facebook-baas Mark Zuckerberg is momenteel in Afrika en schrijft 'zeer teleurgesteld' te zijn. "Onze satelliet zou zo veel ondernemers en anderen in Afrika online hebben gebracht. We blijven toegewijd aan onze missie om zoveel mogelijk mensen van internet te voorzien." 

Herbruikbare raket

SpaceX-oprichter Elon Musk, ook de baas van Tesla, wil met de Falcon 9 een raket maken die herbruikbaar is. Dat moet ruimtevaart veel goedkoper maken, bijvoorbeeld om satellieten in een baan om de aarde te kunnen brengen. De Falcon 9 is bij landingspogingen al meermaals gecrasht. SpaceX slaagde er al vijf keer in om een raket veilig te laten landen, zowel op een platform in zee als onlangs op Cape Canaveral.