Domino's test bezorgen van pizza's per drone

Domino's test bezorgen van pizza's per drone

25-08-2016 10:15 Laatste update: 27-04-2018 04:01

Pizzaketen Domino's werkt naast een bezorgrobot ook aan een bezorgdrone, die ook in Nederland getest zou kunnen worden.

In maart van dit jaar introduceerde Domino's DRU, een zelfrijdend karretje waarmee twee pizza's bezorgd kunnen worden. De bezorgrobot zou deze zomer in Nederland rijden, maar is volgens woordvoerder Nicky Claeys vertraagd: "We upgraden DRU met meer functionaliteiten en mikken nu op begin 2017." DRU moet als eerste gaan rijden op de campus van de universiteit van Twente.

Naast een bezorgrobot wil Domino's ook pizza's gaan bezorgen met een drone. Daarvoor werkt de pizzaketen samen met dronebouwer Flirtey, die vandaag zijn eerste testvlucht in Nieuw-Zeeland uitvoert. Volgens Domino's worden drones in de toekomst ingezet naast de huidige bezorgmiddelen.

Op platteland en campus

De drone moet volgens Claeys uitkomst bieden bij gebieden die voor bezorgers lastig te bereiken zijn, zoals het Nederlandse platteland. "Een dicht bevolkte stad heeft meer baat bij een bezorger op een e-bike, dus we kijken met dronebezorging naar andere situaties", aldus de woordvoerder. Ook privéterreinen, zoals een universiteitscampus, behoren volgens de pizzaketen tot de mogelijkheden.

Als een bedrijf een bezorgdrone wil testen, moet hiervoor een aanvraag worden ingediend bij de de Inspectie voor Leefomgeving en Transport. Dat is nog niet gebeurd, maar Flirtey zou volgens Domino's wel in gesprek zijn met Europese regelgevers. Claeys meldt daarbij dat er nog geen concrete plannen zijn voor de bezorgdrone in Nederland, maar dat de drone ergens volgend jaar zijn eerste Nederlandse testvlucht gaat maken.

Meer bezorgdrones

Naast Domino's zijn ook Amazon, DHL en Google bezig met het bezorgen van pakketjes via drones. Amazon test zijn drone al in het Verenigd Koninkrijk, Google houdt testvluchten in de VS en DHL is begonnen met het bezorgen van pakketjes op het Duitse waddeneiland Juist. De pakketjes worden op één plek gedropt, waarna de bezorger het pakket bij de juiste persoon aflevert.

Vorig jaar maakten we een item in Bright TV over de Coffeecopter, een drone die kopjes koffie bezorgt in het Amsterdamse A Lab.