Nieuws

Eindelijk! Apple gaat hackers betalen voor ontdekken lekken

5 augustus 2016 09:56

Hè, hè. In navolging van onder andere Microsoft, Facebook en Google gaat nu ook Apple hackers betalen voor het vinden van bugs.

Foto's, chatberichtjes en zelfs je betaalgegevens: technologiebedrijven hebben toegang tot je hele hebben en houden. Dat die gegevens nog weleens op straat belanden, hebben meer dan honderd beroemdheden al eerder aan de lijve ondervonden. Om dat soort fiasco's tegen te gaan is veiligheid hartstikke belangrijk. Maar hackers belonen voor het aan de kaak stellen van die lekken? Daar deed Apple tot nu toe niet aan.

Beveiligingslek opsporen alleen voor happy few

Daar zijn ze in Cupertino (Californië) toch op terugkomen. Althans, een beetje dan. Apple gaat een groepje van twintig hackers uitnodigen om beveiligingslekken in Apple's software te rapporteren. Deze twintig uitverkorenen hadden het bedrijf al eerder geholpen met het vinden van bugs, maar werden daar nog niet voor betaald.

De hoogste beloning die Apple wil uitkeren is een bedrag van 200.000 dollar.

Laatste in het rijtje

Daarmee is Apple wel één van de laatste techbedrijven die zo'n programma op poten zet. "Apple heeft historisch een kwakkelende relatie met beveiligingsonderzoekers", vertelt Rich Mogull van beveiligingsbedrijf Securosis aan TechCrunch. Dat het meldpunt nu van start gaat is een stap in de goede richting, denkt Mogull.

De hoogste beloning die Microsoft ooit uitbetaalde was 100.000 dollar voor een beveiligingslek. Facebook keert lagere bedragen uit, maar wel regelmatiger. Zo betaalde het sociale netwerk al meer dan 4 miljoen dollar aan hackers.

Ook Google heeft al jaren een programma lopen waarmee ze 'ethische' hackers betalen voor het opsporen en melden van beveiligingslekken.