Nieuws

Startup Moon Express mag naar de maan

3 augustus 2016 15:19

Moon Express heeft toestemming gekregen van de Amerikaanse overheid voor een missie naar de maan eind 2017.

Moon Express is het eerste privébedrijf dat naar de maan mag reizen. De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft in overleg met het Witte Huis en het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag toestemming gegeven voor een maanmissie. De startup uit Florida wil eind 2017 een maanlander ter grootte van een koffer op de maan zetten. De maanmissie van Moon Express zal twee weken duren, zegt ceo Bob Richard.

Het ruimtevaartuig zal wetenschappelijke experimenten uitvoeren en heeft ook een commerciële vracht bij zich: de as van gecremeerde mensen. De maanlander zal beelden terug naar de aarde sturen. De goedkeuring liet jarenlang op zich wachten, doordat het onduidelijk was welke overheden er over gingen. Uiteindelijk is er nu voor Moon Express een uitzondering gemaakt. Op lange termijn wil Moon Express ook dataverbindingen tussen de aarde en mijnbouwactiviteiten ontplooien. Op de maan zijn zeldzame aardmetalen te vinden.

Particuliere ruimtevaartbedrijven schieten vaker raketten de ruimte in, bijvoorbeeld voor de bevoorrading van het internationale ruimtestation ISS. Dat gebeurt onder toezicht van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Moon Express zal verder buiten de aarde reizen dan andere particuliere bedrijven. SpaceX van Elon Musk is van plan missies naar Mars te organiseren. De eerste Marsmissies zouden al vanaf 2018 moeten plaatsvinden.