Nieuws

Twitter heeft nu een eigen regenboogvlag-emoji

22 juli 2016 12:38

Twitters eigen emoji van de regenboogvlag is gebaseerd op die van het wapen van Amsterdam en wordt getoond bij speciale hashtags.

Nederlander Maurice Beljaars deed vorige maand een oproep aan Twitter om de een regenboogvlag-emoji te maken. Beljaars vond het vreemd dat het tekentje van de regenboogvlag er niet was. "Mensen moeten nu een gewone regenboog gebruiken, omdat de vlag niet als emoji bestaat." Twitter ging op zijn verzoek in en komt met een speciale emoji voor de Gay Pride in Amsterdam. Beljaars is daar 'super blij' mee, vertelt hij: "Ze hebben mij betrokken bij het maken van de emoji. Heel gaaf dat ze dit doen, het is echt wel bijzonder."

De emoji die Twitter nu invoert is afgeleid van de oorspronkelijke regenboogvlag, het wapen van Amsterdam en het logo van de Amsterdam Gay Pride. Als Twitteraars de hashtags #EuroPride, #AmsterdamPride en #Joinourfreedom gebruiken, wordt de emoji getoond.

Officiële emoji komt er aan

Maar er is meer goed nieuws voor Beljaars: de regenboogvlag wordt ook een officiële emoji. Daarmee komt hij ook beschikbaar op mobiele telefoons, tablets en computers. Je kunt dan ook een regenboogvlag sturen via bijvoorbeeld WhatsApp. Om dat voor elkaar te krijgen moest Beljaars een aanvraag indienen bij het Unicode Consortium, dat gaat over het toevoegen van nieuwe emoji. Die aanvraag is eind vorige maand goedgekeurd. "Normaal duurt het dan nog een jaar voordat ie ook echt beschikbaar is, maar deze emoji komt al aan het eind van het jaar."