Nieuws

Slimme hechtingen sturen informatie naar dokter

21 juli 2016 17:09

Onderzoekers van Tuft University hebben een prototype slimme hechting ontwikkeld die elk moment informatie over het herstel kan doorsturen naar artsen.

Voor de hechtingen gebruiken de onderzoekers twee basisdraden: eentje die kleine hoeveelheden elektriciteit kan overdragen en een andere die vloeistof uit het weefsel kan opnemen.

Door deze draden te combineren met andere materialen slaagden de wetenschappers erin om hechtingen en verbanden met tal van functionaliteiten te maken, meldt The Verge. Zo is het mogelijk de pH-waarde van het weefsel of de temperatuur te meten of te bepalen hoeveel druk er wordt uitgeoefend op spieren. Dergelijke informatie kan vervolgens weer worden doorgestuurd naar een externe module die de gegevens via een draadloze verbinding naar de dokter stuurt.

Dokters kunnen op die manier de genezing monitoren. Zo is de pH-waarde van een wond een goede indicator voor het herstel. In een zure omgeving verloopt het herstel vlotter, maar als er sprake is van een te hoge zuurgraad is er vaak sprake van een bacteriƫle infectie.