Nieuws

Roosegaarde laat energieopwekkende vliegers op bij de Afsluitdijk

23 juli 2016 15:00

Daan Roosegaarde heeft meer bekendgemaakt over zijn plannen rond de Afsluitdijk.

Volgens André Kuipers is de Afsluitdijk vanuit de ruimte te zien. De 32 kilometer lange dijk heeft van alles in zich om tot de verbeelding te spreken. Daan Roosegaarde zet de Afsluitdijk de komende twee jaar op de kaart met licht en interactie. 

Komende jaren wordt de in 1932 opgeleverde Afsluitdijk versterkt, om Nederland ook in de toekomst tegen de kracht van het water te beschermen. Studio Roosegaarde is gevraagd parallel daaraan de afsluitdijk als symbool te versterken. Doel is om de Afsluitdijk nationaal en internationaal op de kaart te zetten als Icoon voor de Nederlandse waterbouw, Dutch design en als platform voor innovatie. Het zijn tijdelijke en permanente ingrepen in het landschap die recreatie en toerisme op en rond de Afsluitdijk bevorderen, en de wereld laten zien op welke manier in Nederland werkt aan toekomstbestendige oplossingen voor waterproblematiek. 

In het weekend van 2 september gaat het hek van de dijk. Dan start ‘Icoon Afsluitdijk’ met onder meer het project Windvogels dat met de TU Delft is gemaakt gebaseerd op ideeën van wijlen Wubbo Ockels. “Hij vertelde eens dat je energie kunt opwekken als het koord van in de lucht dansende vliegers verbonden is met een dynamo. Ik heb dat vertaald door vliegertouw lichtgevend te maken. Dat geeft langs de Afsluitdijk in het donker een schitterende sensatie: uit die horizontale lijn van de dijk gaan verlichte lijnen de hoogte in." Artikel gaat hieronder verder

Onderwatermolens

"De vliegertechniek is een toonbeeld van innovatie, namelijk het opwekken van energie ofwel blue energy. Bij de Lorentzsluizen komen onderwatermolens die energie genereren. Een deel van de grauwe basaltblokken gaan stralen door middel van een laag zilververf als eerbetoon aan de basaltwerkers van vroeger, die de keien stuk voor stuk met de hand legden.”

Zo ziet Daan Roosegaarde de hele Afsluitdijk als een platform om nieuwe ideeën voor de toekomst te verwezenlijken. En zet hij de dijk letterlijk en figuurlijk in een nieuw licht.

Miniatuurvoorbeeld

Miniatuurvoorbeeld