Nieuws

Deze drone maakt landmijnen onschadelijk

20 juli 2016 14:02

Een nieuwe drone van een designer uit Eindhoven detecteert landmijnen en laat ze veilig ontploffen. Nu te crowdfunden op Kickstarter.

Het is nogal een ambitieus idee: de makers van de Mine Kafon Drone, onder wie Massoud Hassani uit Eindhoven, zeggen dat hun technologie de wereld binnen 10 jaar helemaal mijnenvrij kan maken. Wereldwijd zouden er 100 miljoen landmijnen liggen, waarvan er velen 'vergeten' zijn nadat een conflict in het land al lang voorbij is. Nog steeds maken deze mijnen slachtoffers, het is blijkbaar zelfs nodig om Pokémon Go spelers op mijnenvelden attent te maken

De drone werkt met zes propellers en heeft drie opzetstukken. Met de eerste kan de omgeving in kaart worden gebracht, met de tweede worden mijnen gezocht via een metaaldetector en de derde - een robotarm - plaatst kleine ontstekers waarmee een mijn tot ontploffing kan worden gebracht. Ondertussen vliegt de MKD dan naar een veilige plek, zodat hij zelf geen schade oploopt en vaker ingezet kan worden.

Veel goedkoper en sneller

Deze manier van mijnen ruimen zou volgens de makers, onder leiding van Hassani die in Afghanistan opgroeide tussen de landmijnen, 200 keer goedkoper en 20 maal sneller zijn dan huidige technieken. Het team heeft al ervaring met het ruimen van mijnen. Eerder maakten zij de Mine Kafon, een goedkoop, tumbleweed-achtig apparaat dat door de wind werd voort geblazen en onderweg mijnen tot ontploffing bracht.

Voor de MKD wordt geld opgehaald via Kickstarter. Natuurlijk krijgen backers niet zo’n drone thuisgestuurd, wel zijn er bijvoorbeeld gesponsorde locaties of miniatuurversies van de Mine Kafon. In totaal hoopt het team 70.000 euro op te halen, inmiddels staat de teller met nog 42 dagen te gaan op ruim 11.000 euro.