Nieuws

SpaceX landt tweede raket op Cape Canaveral

18 juli 2016 08:52

Nadat de landing succesvol was afgerond, vond SpaceX zelfs nog de tijd voor een Pokémon Go-grapje.

Het is ruimtebedrijf SpaceX voor de vijfde keer gelukt een raket veilig op aarde te laten terugkeren nadat het in de ruimte werd gelanceerd. Vanmorgen iets voor 7 uur landde een Falcon 9-raket voor de tweede keer op land, op een terrein in Cape Canaveral.

Het raketgedeelte van de Falcon 9 kwam zo’n acht minuten na lancering weer terug op aarde terecht. De raket had een Dragon-capsule naar het International Space Station geschoten, waarin voorraden voor astronauten zitten. Dit was de eerste keer dat SpaceX een raket op aarde wist te landen die namens NASA richting het ISS werd gelanceerd. In totaal was het de negende bevoorradingsmissie die SpaceX voor NASA heeft gedaan.

De Dragon blijft nu nog twee dagen in een baan rond de aarde, voordat hij aankomt bij de astronauten. Een belangrijk onderdeel dat de Dragon vervoert is de IDA (international docking adapter). Deze ring moet op de buitenkant van het ruimtestation geïnstalleerd worden en maakt het mogelijk voor toekomstige commerciële ruimtevoertuigen om automatisch met het ISS te koppelen. De installatie volgt later deze zomer.

Het was ook voor het eerst na de release van Pokémon Go dat er een succesvolle lancering was. SpaceX liet die kans niet onbenut in hun livestream. Aan het eind van de uizending verscheen er een Dragon-capsule in een Pokémon Go-achtige layout over het scherm. "Ik ga 'm vangen", zegt één van de hosts, terwijl ze met zijn drieën al swipend richting de camera lopen.