Nieuws

'Smartphone automatisch blokkeren in rijdende auto'

14 juli 2016 14:01

Veilig Verkeer Nederland eist dat telefoons automatisch worden geblokkeerd in auto's als ze harder dan 30 km/u rijden.

Het aantal dodelijke slachtoffers in het verkeer stijgt enorm, nadat dit jarenlang was afgenomen. In 2014 kwamen 570 mensen om het leven, vorig jaar eiste het verkeer 621 levens. Dat heeft onder meer te maken met het veelvuldig gebruik van smartphones, stelt VVN in een brief aan de vaste Kamercommissie van Infrastructuur en Milieu. Omdat het apparaat de bestuurder maar blijft afleiden, moet de telefoon automatisch uitschakelen wanneer harder dan 30 kilometer per uur wordt gereden, vindt VVN.

Maar wie gaat controleren of je dat ook echt doet? VVN-woordvoerder Rob Stomphorst legt aan RTL Nieuws uit dat het 't beste zou zijn als er een instrument in de telefoon kan worden ingebouwd dat dit automatisch doet. Dat betekent dus dat bedrijven als Apple, HTC en Samsung verplicht hun telefoons moeten aanpassen, willen ze ze nog in Nederland kunnen verkopen. Maar dat zou betekenen dat je als bijrijder in dat geval je telefoon ook niet langer kunt gebruiken. Stomphorst: "Dan zou er een knop moeten zijn waarmee je dat weer uit kunt schakelen."

'We moeten iets doen'

Maar het gaat er wat de VVN betreft vooral om dat de discussie opnieuw wordt aangezwengeld: "Het aantal doden is enorm toegenomen, er moet gewoon iets gebeuren." Volgens de organisatie zien verzekeraars en de telecomsector ook wel wat in het plan. Want telecombedrijven kunnen een app die de telefoon uitzet er nu niet zomaar opzetten. Dat zou slecht zijn voor de concurrentiepositie. Klanten gaan dan wellicht naar een ander bedrijf om hun smartphone te kopen.