Nieuws

Tesla wil Elon Musks zonnepaneelbedrijf overnemen

22 juni 2016 07:15

Tesla wil het zonne-energiebedrijf SolarCity van zijn eigen CEO overnemen. SolarCity claimt efficiëntere zonnepanelen te maken dan de huidige versies.

Tesla's raad van bestuur heeft een overnamebod uitgebracht op SolarCity, een van de andere bedrijven van Tesla's eigen CEO Elon Musk. De autofabrikant wil dit betalen met 2,8 miljard dollar aan Tesla-aandelen. Tesla gaat de zonnepanelen van SolarCity integreren in zijn producten, zoals de thuisaccu Powerwall en de Powerpack-oplossing voor bedrijven. Opgewekte zonne-energie is op te slaan op die accu's, waarmee uiteraard ook de Tesla-auto's zijn op te laden.

Plaatje compleet maken

"Het is tijd om het plaatje compleet te maken", motiveerde Musk het besluit. "Tesla-klanten rijden in schone auto's en ze kunnen onze batterijen gebruiken om efficiënter met energie om te gaan, maar ze hebben ook toegang nodig tot de meest duurzame energiebron die beschikbaar is: de zon."

Musk zegt dat Solar City van plan is om 'enkele spannende producten te lanceren'. "De meeste van onze klanten hebben interesse in zonne-energie. Ik zou geschokt zijn als dat niet zo was. Met onze nieuwe Model 3 neemt het aantal klanten flink toe. We kunnen hen een complete oplossing voor het opwekken van energie, het opslaan van energie en vervoer bieden." Een meerderheid van de andere Tesla-aandeelhouders moet nog akkoord gaan met de deal.

Efficiëntere zonnepanelen

SolarCity is een van de grootste aanbieders van zonne-energiesystemen in de VS en werd in 2006 opgericht door Musks neven Lyndon en Peter Rive. SolarCity bouwt de grootste fabriek van zonnepanelen in de VS. De panelen zouden 22 procent efficiënter zijn dan conventionele exemplaren. Naast Tesla en SolarCity is Musk ook CEO van het ruimtevaartbedrijf SpaceX. 

Aandeelhouders van het autobedrijf reageerden in eerste instantie minder enthousiast. Het aandeel Tesla verloor 12 procent aan waarde. Aandelen SolarCity schoten omhoog met 29 procent.