Nieuws

Dit zijn de nieuwe Dutch Designers

10 juni 2016 13:17

Met deze lijst van finalisten voor de Dutch Design Awards ben je in één klap bij.

Voor de alweer veertiende Dutch Design Awards is een shortlist van 26 finalisten in zes categorieën samengesteld. De winnaars worden zaterdag 29 oktober bekendgemaakt tijdens Dutch Design Week in Eindhoven. Hieronder de links naar de finalisten.

Communication:

Uit de nominaties blijkt dat veel ontwerpers een verschil in de wereld willen maken. Ze werken aan innovatie en zoeken oplossingen voor maatschappelijke problemen.

Service & Systems:

De wil om problemen op te lossen met behulp van design groeit, en uit zich in steeds bredere inzetbaarheid van ontwerpers en meer diverse samenwerkingsverbanden: ontwerpen als teamsport. Niet langer zijn alleen de gebruikers van het ontwerp maatgevend, maar ook de mensen die de producten maken en de diensten leveren.

Habitat:

In de categorie Habitat valt dit jaar de subtiliteit van ontwerpers op. De commissie signaleert nadrukkelijk een rol voor opdrachtgevers: het is van groot belang dat zij ontwerpers blijven betrekken bij het opzetten en uitvoeren van projecten, zodat op grote schaal impact kan ontstaan.

Design Research:

De commissie voelt de wil van veel ontwerpers om een verschil in de wereld te maken en nieuwe manieren van denken niet alleen te introduceren, maar ook te implementeren. Ontwerpers tonen duidelijk engagement op het gebied van actuele (politieke) thema’s.

Miniatuurvoorbeeld

Fashion:

Veel jonge ontwerpers, die zichtbaar bezig zijn met de maatschappelijke functie en betekenis van mode. Ze wil het vakgebied vernieuwen door middel van experimenten, materiaalonderzoek en -innovatie.  

Product:

De producten, veelal tot stand gekomen door materiaalvernieuwing en in samenwerking, zijn ontworpen met veel gevoel voor esthetiek. Het meer traditionele industrieel ontwerpen was dit jaar minder vertegenwoordigd.

Verdieping over design in Bright Ideas:

Waarom wint Dutch Design? (mei 2016)

In april ging wederom een Milan Design Award, uitgereikt op ’s werelds belangrijkste designbeurs, mee naar Nederland. Waarom smult men zo van Dutch Design? Lees gratis dit artikel in ons webmagazine Bright Ideas