Nieuws

Onderzoek: Hands-free bellen achter het stuur leidt evengoed af

8 juni 2016 15:44

Bellen tijdens het rijden is ook gevaarlijk als je beide handen aan het stuurt houdt, blijkt uit een nieuw onderzoek.

Hands-free bellen lijkt misschien veiliger, omdat je met twee handen het stuur kunt vasthouden. Maar dat is het probleem niet. Bellen leidt af, met of zonder handen. Dat blijkt uit een studie van onderzoekers aan de University of Sussex, meldt de BBC. Het probleem is volgens de onderzoekers dat automobilisten zich visuele voorstellingen maken van hetgeen waarover ze bellen. Dat gedeelte van de hersenen wordt normaal gesproken gebruikt om op de weg te letten, schrijven ze. De onderzoekers pleiten daarom voor een algeheel verbod van telefoongebruik in de auto.

Het onderzoek werd uitgevoerd met 60 vrijwilligers. Zij werden verdeeld in twee groepen: één groep belde, de andere groep niet. Degenen die werden afgeleid door het gesprek, reageerden bijna een seconde trager op veranderingen in de omgeving, bijvoorbeeld een overstekende voetganger. Vooral vragen als 'waar heb je het blauwe document gelaten?' zorgden ervoor dat een chauffeur zijn gedachten verplaatste naar de locatie van dat document, in plaats van op de weg te letten.

De vraag is of er iets met dit onderzoek wordt gedaan. Handsfree telefoongebruik in de auto is namelijk nauwelijks te controleren. Op dit moment werken grote bedrijven aan oplossingen voor het gebruik van smartphones in de auto, zoals Android Auto en Apple CarPlay. Die oplossingen zijn ook gericht om de ogen van gebruikers op de weg te houden.