Nieuws

Asus kondigt robot, MacBook-rivaal en smartphone aan

30 mei 2016 13:01

Asus presenteert een 'MacBook-killer', een metalen smartphone zonder antenne-strepen, én een koddige thuisrobot.

De Taiwanese fabrikant Asus heeft op de Computex-beurs een aantal nieuwe producten getoond. Daaronder is de rijdende robotassistent Zenbo, die mensen dagelijks in huis moet assisteren. De robot werkt samen met verschillende apparaten in huis, zoals beveiligingscamera’s en slimme deursloten. Hij wordt bestuurd met spraakbediening en via het scherm dat op zijn 'gezicht' zit. Zenbo zou heel bruikbaar voor kinderen en senioren zijn. In de productvideo hieronder is te zien hoe de robot familieleden kan waarschuwen als er een oudere valt. En dat je ermee kan videobellen. Zenbo kost 599 dollar, maar welke talen hij ondersteunt en in welke landen hij uitkomt, is nog niet bekend.

ZenBook 3

Asus wil ook de strijd aangaan met de MacBook van Apple met zijn nieuwe laptop, de ZenBook 3. De fabrikant benadrukt dat het apparaat lichter en dunner is dan de MacBook. Zo weegt de ZenBook 3 slechts 910 gram (de nieuwe MacBook is 920 gram) en is hij slechts 11,9 millimeter dik (de MacBook is 13,1 mm). Het scherm is 12,5 inch en heeft een resolutie van 1920 bij 1080 pixels. Op een volle accu moet de ZenBook 3 negen uur mee gaan. Opvallend is ook dat de nieuwe ZenBook met Windows 10 een vingerafdrukscanner aan boord heeft. De laptop is beschikbaar met maximaal een Intel Core i7-processor, 16GB aan werkgeheugen en een ssd tot 1TB. Hij komt in drie kleuren: blauw, goud en grijs met een adviesprijs vanaf 999 dollar. Daarvoor krijg je het model met i5-processor, 4GB werkgeheugen en een 256GB-ssd.

Miniatuurvoorbeeld

ZenFone 3

Asus claimt verder de eerste smartphone gemaakt te hebben met aluminium unibody zonder zichtbare antenne-strepen op de achterkant. Het bedrijf presenteerde drie forse toestellen: een ZenFone 3 met 5,5-inch scherm, een ZenFone 3 Deluxe met 5,7-inch scherm en een ZenFone 3 Ultra met 6,8-inch display. Alleen de Deluxe-versie heeft een oled-scherm.

Miniatuurvoorbeeld

De drie toestellen hebben dezelfde resolutie van 1920 bij 1080 pixels. De ZenFone 3 en ZenFone 3 Ultra hebben een Snapdragon 652-processor, de Deluxe-versie heeft een Snapdragon 820. De ZenFone 3 heeft een 16 megapixel-camera, de andere twee doen het met een 22,5 megapixel-camera. De ZenFone 3 Ultra heeft een enorme 4600 mAh-accu, de standaard ZenFone 3 en de Deluxe doen het met een 3000 mAh-accu.

Of de toestellen naar Nederland komen is onbekend. Er zijn wel dollarprijzen: de ZenFone 3 kost vanaf 249 dollar, de Deluxe vanaf 499 dollar en de Ultra is vanaf 599 dollar te koop.