Nieuws

Autodeeldienst BlaBlaCar opent Nederlands kantoor

25 mei 2016 17:11

De Franse startup BlaBlaCar wil met een nieuw kantoor in Amsterdam zijn autodeeldienst veel groter gaan maken binnen de Benelux.

Volgens BlaBlaCar zorgt een Amsterdamse vestiging voor 'een betere connectie met de lokale markt en community' en dat ze 'gemakkelijker kunnen inspelen op lokale events en partners'. Het Amsterdamse kantoor is de zestiende internationale vestiging van BlaBlaCar. In het kantoor gaan vijf mensen werken, dat spoedig wordt uitgebreid naar zeven. De investeringsronde van 200 miljoen euro van eind vorig jaar heeft bijgedragen aan de opening van het kantoor.

Voor lange ritten

BlaBlaCar is een autodeeldienst voor voornamelijk lange ritten. Als je naar Berlijn rijdt, kun je via de app laten weten dat je bijrijders zoekt. Zij betalen dan een vergoeding voor de brandstofkosten. Daarmee is BlaBlaCar - als passagier kun je met de hoeveelheid 'bla's' aangeven hoeveel je praat - vooral een alternatief voor het openbaar vervoer. Omdat de bestuurder enkel een vergoeding krijgt voor de brandstofkosten en geen winst maakt, zou de dienst niet als een taxi kunnen worden bestempeld. Daarmee ontwijkt de startup de regels van de belastingdienst en verzekeraars. BlaBlaCar is al enkele jaren in Nederland actief en wordt in totaal door meer dan 25 miljoen mensen gebruikt.

1 miljard euro waard

BlaBlaCar is één van de weinige Europese 'unicorns': startups die op meer dan een miljard euro worden gewaardeerd. Daarmee staat BlaBlaCar in het rijtje met Spotify, Elastic en Adyen. "Nederland is een broedplaats voor startups en daarom een goede plek om ons te vestigen", aldus BlaBlaCar-medeoprichter Nicolas Brusson tegen RTL Z. "Met de opening van het kantoor in Amsterdam en een vast, lokaal team ter plaatse breekt een nieuwe fase aan. "Op lokaal niveau kunnen wij voortbouwen op het mooie werk wat eerder vanuit Parijs is verricht en de groei in de bestaande landen versnellen."