Google laat zijn kunstmatige intelligentie kunst maken

Google laat zijn kunstmatige intelligentie kunst maken

23-05-2016 15:16 Laatste update: 27-04-2018 06:05

Kan een computer creatief zijn? Google hoopt het antwoord te vinden door zijn AI kunst te laten maken.

Google start een project om uit te zoeken of een computer wel of geen kunst kan maken. Dat heeft Douglas Eck gezegd op techfestival Moogfest. Hij is één van de onderzoekers bij Google die werken aan Magenta, dat onderdeel uitmaakt van Google Brain, de afdeling waar onderzoek naar deep learning wordt gedaan. Volgens Eck is het project deels geïnspireerd op DeepDream, het AI-systeem dat patronen in plaatjes kan vinden.

Magenta start in juni en de vraag is: "Kunnen machines muziek en kunst maken." Zo ja, hoe kan dat? En zo niet, waarom niet? "Het doel van Magenta is om open-source gereedschap en modellen te maken om mensen te helpen nog creatiever te zijn", zegt Eck. Het eerste wat het project zal testen, is of machines muziek kunnen gaan maken. Daarna gaat de kunstmatige intelligentie aan de slag met plaatjes en video. De resultaten komen op TensorFlow te staan, het open-source programma voor zelflerende computers. Eck hoopt dat andere mensen het project gaan verbeteren. Nu rest alleen nog de vraag: wanneer noem je iets kunst?

We brachten vorige week een bezoek aan het grote Google-event I/O in Silicon Valley. Daar waren meer experimentele projecten van de techgigant te zien, zoals een algoritme dat unieke portretten tekent. Meer over Google I/O zie je maandagavond in Bright TV.