Nieuws

Jongen (10) ontdekt fout, krijgt 10.000 dollar van Facebook

4 mei 2016 08:58

Een Finse jongen hackte een code op Instagram en kreeg daar 10.000 dollar voor terug.

Jani (zijn volledige naam is niet bekend) ontdekte dat hij een code op de Instagram-servers kon aanpassen, waarmee woorden van gebruikers gewist konden worden. "Ik had posts van iedereen kunnen verwijderen, zelfs van Justin Bieber", zei hij tegen de Finse krant Iltalehti.

De jongen diende de bug in bij Facebook en nadat hij demonstreerde hoe het werkte, werd de fout in februari hersteld. Jani kreeg een maand later 10.000 dollar gestort. Hij is daarmee de jongste persoon aan wie Facebook een zogeheten bug bounty overhandigde.

Volgens Facebook heeft het bedrijf inmiddels al ruim 4,3 miljoen dollar uitgereikt aan meer dan 800 'bounty hunters' over de hele wereld. In 2015 werd er 936.000 dollar uitgegeven aan 210 onderzoekers die in totaal 526 meldingen maakten. Niet iedereen wordt beloond voor het ontdekken van fouten. Zo vond onderzoeker Wes Wineberg eind vorig jaar dat hij toegang kon krijgen tot veel interne Instagram-data. Facebook gaf hem niets, omdat Wineberg te ver zou zijn gegaan om zijn punt te bewijzen.