Nieuws

Een jaar internetverkeer is op te slaan in 1 gram DNA

29 april 2016 15:26

Microsoft experimenteert met synthetische DNA voor de opslag van digitale data. 1 gram DNA is genoeg om alle data van al het internetverkeer van 2016 op te slaan.

Startup Twist Bioscience maakt synthetische DNA voor opslag en heeft een contract afgesloten met Microsoft en de universiteit van Washington om grote hoeveelheden data in DNA op te slaan. Conventionele data-opslag kost bakken met energie en is kostbaar. Bovendien is de levensduur van het opslaan van nullen en enenĀ op bijvoorbeeld harde schijven heel kort. Grote kans dat een harde schijf in je pc thuis weleens is overleden.

DNA is de biologische taal die uit vier letters bestaat en daarmee overeenkomsten vertoont met de binaire computertaal van nullen en enen. Bovendien heeft synthetisch DNA een levensduur van zo'n tweeduizend jaar. Microsoft heeft Twist Bioscience de opdracht gegeven om 10 miljoen synthetische DNA strengen te maken waarin data zit opgeslagen. Vervolgens werd de data weer uitgelezen met 100 procent nauwkeurigheid. Volgens Microsoft is dit een geslaagd, eerste experiment, hoewel het nog wel even zal duren voordat je toekomstige opslagmedium in je laptop een DNA schijf zal zijn.

Grote potentie

Het potentieel van DNA-data-opslag is echter enorm. In 2012 lukte het Harvard-onderzoekers om herschrijfbare DNA in levende cellen te maken. Destijds kon het team al 700 terabytes in een gram DNA kwijt. Twist Bioscience zegt dat het nu bijna een zettabyte aan data in 1 gram DNA kan opslaan. Dat is een biljoen gigabyte. Dat is al het internetverkeer wereldwijd in 2016 bij elkaar in 1 gram DNA.