Tweede Kamer wil ip-blokkade invoeren om goksites te bestrijden

Tweede Kamer wil ip-blokkade invoeren om goksites te bestrijden

12-04-2016 08:27 Laatste update: 27-04-2018 07:38

De Tweede Kamer wil met een nieuwe wet een ip-blokkade invoeren om de toegang tot illegale goksites te blokkeren. Een slecht idee, vinden D66 en Bits of Freedom. "Een blokkade is enorm simpel te omzeilen en gewoon niet effectief."

De Tweede Kamer werkt al jaren aan een herziening van de Wet op de kansspelen, waarmee online gokken wordt gereguleerd. Bedrijven kunnen een licentie aanvragen waarmee ze in Nederland actief mogen zijn. Aanbieders zonder licentie zijn dan illegaal. Een van de manieren om deze illegale goksites aan te pakken, is volgens de Tweede Kamer een ip- en dns-blokkade. Daarmee kunnen internetgebruikers de websites niet meer bezoeken.

'Je verziekt het telefoonboek van het internet'

Kees Verhoeven, Tweede Kamerlid van D66, wil met een ingediend amendement de ip- en dns-blokkade uit het wetsvoorstel halen: "Het werkt niet en schaadt het internet. We kunnen ons beter richten op het gedrag van gokkers beïnvloeden en hen informeren over te gevaren, dan op een technische manier de werking van het internet aanpassen. Met zo'n blokkade verziek je het telefoonboek van het internet, en dat moeten we niet willen."

Zowel de VVD als PvdA zijn nog in beraad over het amendement. "We zijn de voor- en nadelen op een rijtje aan het zetten en voeren intern de discussie over dit gevoelige punt", laat Tweede Kamerlid Mei Li Vos (PvdA) weten. Jeroen van Wijngaarden, Tweede Kamerlid van de VVD, heeft zijn bedenken bij het amendement: "Een technische blokkade is een laatste middel om illegale goksites te bestrijden en bij elke blokkade wordt de rechter-commissaris geraadpleegd. Het is goed om het debat hierover te voeren, maar wij staan eerder negatief dan positief tegenover het amendement van D66."

Het wetsvoorstel wordt volgende week besproken. Dan nemen beide partijen een officieel standpunt in over de ip- en dns-blokkade. Als het amendement niet wordt aangenomen, zou de Wet op de kansspelen de eerste Nederlandse wet worden met een ip-blokkade. Verhoeven vreest dat dit een precedent schept voor toekomstige wetten.

Zo werkt een ip- of dns-blokkade

Elk met internet verbonden apparaat beschikt over een ip-adres, zo ook websites. Om niet voor elke website een ip-adres in te voeren in de adresbalk, gebruiken we het dns-systeem. Dit systeem koppelt ip-adressen aan een webadres. Bij een ip-blokkade wordt het ip-adres direct geblokkeerd, bij een dns-blokkade wordt er bij de betreffende dns-server een blokkade ingesteld.

Beide blokkades zijn volgens Rejo Zenger van burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom niet effectief: "Binnen vijf minuten vind je een methode om de blokkade te omzeilen. Denk bijvoorbeeld aan de Tor-browser, het gebruik van een VPN of het instellen van een andere dns-server, zoals die van Google. Uiteindelijk kan iedereen bij een geblokkeerde website komen."

Schemergebied

De Tweede Kamer praat al jaren over het moderniseren van de Wet op kansspelen, die uit 1964 stamt. Nu bevindt online gokken zich in een schemergebied. Nederlanders kunnen wel een gokje wagen bij de meeste buitenlandse goksites, maar die mogen niet te nadrukkelijk Nederlandse klanten binnenhalen. De sites mogen bijvoorbeeld geen reclame maken in het Nederlands of .nl-domein gebruiken.

Het kabinet verwacht dat drie jaar nadat online gokken is gereguleerd ongeveer 80 procent van de Nederlanders bij een gokbedrijf met een vergunning speelt. Maar volgens de gokbedrijven wordt dat streefcijfers bij lange na niet gehaald. Zij zeggen dat de belastingtarief van 29 procent in het wetsvoorstel veel te hoog is, waardoor buitenlandse goksites die weinig of geen belasting betalen aantrekkelijker zijn dan websites met een Nederlandse vergunning. Hoe minder belasting een gokbedrijf betaalt, hoe meer je uitbetaald krijgt en hoe aantrekkelijker de site wordt.

De Tweede Kamer weigert het belastingtarief te verlagen. Om toch te bereiken dat 80 procent van de spelers legaal gaat gokken, wil het parlement de sites zonder vergunning onaantrekkelijk maken. De Kansspelautoriteit, de toezichthouder op de gokmarkt, mag banken bijvoorbeeld vragen het betalingsverkeer naar illegale goksites te blokkeren. Ook de voorgestelde ip-blokkade moet Nederlandse spelers naar het legale aanbod sturen.