Nieuws

De 'circulaire stad' komt op gang in Amsterdam bij FabCity

24 maart 2016 17:39

Stap binnen in FabCity waar de circulaire economie regeert. Er zijn wikkelhuizen van golfkarton, 3D-metaalprinters en broodvergisters.

Deze week is de bouw gestart van FabCity. Dat is een stad die werkt volgens de circulaire economie; een economisch systeem dat met maximaal hergebruik van grondstoffen waardevernietiging minimaliseert. 

In FabCity zijn vijftig paviljoens, werkplaatsen, installaties en prototypes geïnstalleerd. Je ziet er drie wikkelhuizen uit 'upcycled' karton. Ook staat er de 3D-printer voor metaal die MX3D van Joris Laarman gebruikt voor de bouw van die blitse brug.

Daarnaast is er een broodvergister die van oud brood gas maakt, dat weer gebruikt kan worden voor de energievoorziening op de campus. Verder is er een plastic-recyclefabriek en een Cyclespace met fietsinnovaties.

FabCity is onderdeel van Europe by People, het culturele programma rondom het Nederlands Voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. De campus op de kop van het Java-eiland vlak bij het Centraal Station van Amsterdam is open van 18 april tot en met 26 juni.