Nieuws

Leen een mens bij de Mensenbieb

30 maart 2016 13:01

In de Mensenbieb leen je een mens voor een interessant gesprek. Levende boeken geven antwoord op alle menselijke vragen.

Altijd al willen weten hoe het is om stemmen in je hoofd te horen? Of om blind te zijn, waarom je dakloos wordt, hoe het is om een flinke geldprijs te winnen, als pedofiel door het leven te moeten, of om van geslacht te veranderen? De Mensenbieb maakt het mogelijk een gesprek met zo'n bijzonder mens te hebben. De bieb zit vol met gesprekspartners met kennis uit eigen ervaring. Een kwartiertje koffie drinken is genoeg om je blik te verbreden en je vragen te beantwoorden.

De mensenbieb werkt met een catalogus met Levende Boeken (mensen dus). Daaruit kun je iemand kiezen met wie je graag wil spreken. Bij de Uitleenbalie hoor je wanneer hij of zij beschikbaar is. Een Bibliothecaris begeleidt je naar je Levende Boek, 't gesprek kan beginnen. Waarover praat je? Dat bepaal je samen. Hoe? 't Loopt vanzelf zo leert de ervaring. De levende bibliotheek bestaat in Nederland tien jaar, tijd voor een feestje. Hoewel het idee van een mensenbibliotheek uit Denemarken  stamt. 

"Broodnodig in een samenleving waarin angst voor de ander en voor het onbekende voor spanningen zorgt," legt Herman Jan Rijks van de Mensenbieb uit. "De Mensenbieb laat het verhaal van echte mensen horen, zodat de angst voor het onbekende verdwijnt." Doet me denken aan die man die buitenlanders profiteurs vindt, maar zijn Marokkaanse buurman een goeie vent. Het jubileum wordt gevierd met het Levende Boeken Festival in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam op 29 en 30 april. Dat is meteen de eerstvolgende keer dat je een mens kunt lenen. 

Toegang tot het Levende Boeken Festival is gratis doordat met crowdfunding de kosten worden vergoed. “We hebben nog ruim 1000 euro nodig en nog 2 weken te gaan,” aldus Rijks. Met 10 euro maak je twee gesprekken mogelijk. Als je geen geld wil geven maar je wilt het project wel steunen, deel dan je netwerk en geef ze toestemming om op jouw Facebook-timeline te posten. Dan steun je met naamsbekendheid en wie weet hebben je vrienden er wel wat voor over.