Nieuws

Vliegende start voor crowdfundactie leenwebsite Peerby

18 maart 2016 12:01

Spullenleendienst Peerby wil uitbreiden en doet dat met crowdfunding. Op de eerste dag is het streefbedrag van drie ton al dubbel binnen.

Peerby wil crowdfunders aandeelhouders maken in zijn bedrijf. Vandaag is daarvoor een pagina live gegaan op crowdfundingsite OnePlanetCrowd. De pagina was echter al zichtbaar voor Peerby-leden en die waren direct enthousiast. Zo enthousiast dat het minimumbedrag van 300.000 euro binnen nog geen 48 uur werd behaald. 

Inmiddels nadert de teller de 650.000 euro, met een uiteindelijk streefbedrag van 1,5 miljoen euro. Met dat geld wil Peerby zijn dienst uitbreiden naar de rest van Nederland. Bovendien wil Peerby aan de slag in het Verenigd Koninkrijk en de VS. Als er 750.000 euro binnen is, komt Peerby naar Londen. En wordt een miljoen of meer opgehaald, kan de dienst ook naar de VS.

Spullen lenen en verhuren

Peerby begon als dienst waarbij mensen gratis zaken aan elkaar konden uitlenen. De één zoekt een boormachine voor een middag, een buurtgenoot biedt er één aan. Sinds 2015 is daar betaalde dienst Peerby Go bijgekomen. Daarmee verdient Peerby zijn geld, en biedt het gebruikers zowel een vergoeding als meer zekerheid bij het uitlenen van spullen.

Bij de lopende crowdfundingactie kan geïnvesteerd worden vanaf 250 euro. Crowdfunders geven dan een zogenoemde converteerbare lening uit, met een couponrente van 6 en 8 procent. Die lening geeft ook de kleine investeerder dan recht op aandelencertificaten als Peerby later durfinvesteerders zoekt. De actie loopt nog 59 dagen.