Nieuws

Zo klinkt je pinpas

17 maart 2016 20:48

Haal je pinpas door de sleuf van de installatie Data Orchestra en je hoort hoe je gegevens klinken.

Nog even en het designnieuws overspoelt weer de wereld, met de Salone di Mobile in Milaan als epicentrum. Vooruitlopend op deze meubelbeurs, lichten de Dutch Designers die hun werk in de wijk Lambrate presenteren alvast een tipje van de sluier op.

Data Orchestra is een installatie van een doodnormale plek, zoals een bureau of een kast met daarin objecten die je op een bureau (paperclips, pen, boek) of in een kast (plant, klok, muziekinstrument) mag verwachten. Er wordt gewerkt aan een dressoir, zitmeubel met koelkast en een kast. Totdat je je pinpas door de sleuf in de installatie haalt, dan breekt het orkest van objecten los. Het heeft iets van een kermiskast waar je een euro ingooit en alles gaat bewegen. Maar ook van een Rupe Goldbergmachine. In de bewegende items zie je de hand van OWOW terug. Een video is te zien op Vimeo.

"Persoonlijke data zijn een nieuwe geldsoort," stelt maker Jelle Mastenbroek, die je kunt kennen van de moneysocks en de knikkerbaan met een euro in een porseleinkast. "Data is niet langer persoonlijk, ze worden verhandeld. Mijn Data Orchestra bereikt met dezelfde gegevens het tegenovergestelde; de rechthebbende wordt beloond met een persoonlijk huiskamerconcert." 

Data Orchestra is te zien en horen op de Via Massimiano 23 in Milaan van 11 tot 17 april. Het is onderdeel van Ventura projects door Organisation in Design dat dat Nederlandse ontwerpers in de wijk Lambrate samenbrengt.