Nieuws

Slimme drone die je volgt en obstakels ontwijkt is nu verkrijgbaar

2 maart 2016 12:06

Het bekende dronemerk DJI lanceert de nieuwe Phantom 4-drone die je automatisch kan volgen en obstakels kan ontwijken.

De Phantom 4 is een van de eerste drones voor consumenten die helemaal zonder menselijke hulp kan vliegen. Normaliter besturen we drones via een controller, de nieuwe drone van DJI vliegt grotendeels autonoom. Om dat te bewerkstelligen, beschikt het apparaat over vier extra camera's: twee aan de voorkant en twee aan de achterkant.

De vier extra camera's houden de omgeving in de gaten. De hoofdcamera, die in 4K filmt, streamt de beelden naar de tablet-controller. Op de beelden kun je dan een object aanklikken, waarna de Phantom 4 het object - bijvoorbeeld een mens, dier of auto - volgt. Tijdens het volgproces houdt de drone zijn omgeving in de gaten, zodat het apparaat niet tegen een ander persoon, gebouw of boom knalt.

Het autonome vliegen gaat nog een stapje verder, want de Phantom 4 hoeft niet per se meer te worden bestuurd met een fysieke controller. Je kunt via de tablet instellen welke kant de drone op moet gaan en hoe ver hij mag vliegen. Dan druk je op de knop, waarna de Phantom 4 opstijgt en geheel zelfstandig naar de plek van jouw keuze vliegt. Bij een obstakel vliegt de drone erover of eromheen, of wacht hij op nadere instructies. Door enkele nieuwe sensoren vliegt de drone ook stabieler dan zijn voorgangers, waardoor de beelden minder schokkerig zijn.

Met de Phantom 4 richt DJI zich niet alleen op professionals die de drone gebruiken om fraaie beelden te schieten, maar bijvoorbeeld ook op sporters die hun kunsten vast willen leggen. Dat kan voor 28 minuten: de vliegtijd van de drone op één acculading. Om een breder publiek te bereiken, verkoopt DJI zijn drone onder andere via de webshop van Apple. Je moet wel flink in de buidel tasten, want de Phantom 4 kost 1600 euro.