Nieuws

Facebook heeft nu reactie-emoji naast likes

24 februari 2016 15:55

Facebook biedt nu naast de like-knop vijf nieuwe emoji als reacties, ook in Nederland.

Facebook-gebruikers kunnen nu behalve berichten liken ook kiezen uit vijf emoji als reactie: sad (huilend), love (hartje), wow (open mond), angry (boos) en haha (lachend). Onderaan een bericht wordt getoond hoeveel van de de verschillende reacties zijn ontvangen: tien likes, twee wow's en één love, bijvoorbeeld. Het toevoegen van emoji-reacties werkt door de like-knop in de Facebook-app wat langer in te drukken. Op de desktop werkt het door met je muis wat langer op de like-knop te blijven staan. 

De nieuwe reacties komen behalve op Facebook-profielen ook beschikbaar op de Facebook-pagina's van bedrijven. Facebook voert de functie in omdat de simpele like niet voor elke situatie geschikt is. De nieuwe emoji werken vandaag op de Facebook-site, en over een paar dagen in de iPhone- en Android-app na een update.

Meer reacties = meer geld

Facebook heeft belang bij meer reacties. Omdat Facebook-gebruikers voortaan met meer opties op een bericht kunnen reageren, verkrijgt de website ook veel meer data. Wanneer vinden mensen een bericht opmerkelijk? En wanneer zijn mensen boos? Die data zijn te gebruiken om de timeline te optimaliseren. Ook verdient Facebook geld aan al die data, omdat het nog gerichter advertenties aan gebruikers kan laten zien.