Nieuws

Samsung: 'Pas op met wat je zegt tegen een smart-tv'

15 februari 2016 10:44

Samsung legt uit wat er gebeurt als je de spraakbediening van zijn smart-tv's gebruikt.

Gezellig over van alles en nog wat aan het praten voor je televisie? Pas dan wel even op dat de spraakbediening uit staat. Samsung waarschuwt klanten dat het delen van persoonlijke informatie in het bijzijn van Smart TV’s niet altijd slim is. Als spraakbediening is ingeschakeld, luistert de televisie mee met wat er gezegd wordt. Die informatie kan gedeeld worden met Samsung of derden.

Omzetten in spraak

Samsung heeft bevestigd wat het eerder in zijn privacyvoorwaarden schreef. The Daily Beast vond vorig jaar in die voorwaarden een regel die beschreef dat Samsung opneemt wat je zegt. Een nieuw statement van Samsung beschrijft hoe het werkt. "Zolang een gebruiker de stembediening gebruikt, wordt ingesproken data naar een derde partij gestuurd. De data gaat naar een server, waar gezocht wordt naar bijpassende content, die dan teruggestuurd wordt naar de televisie."

Volgens het Zuid-Koreaanse bedrijf worden gesproken berichten niet opgeslagen of doorverkocht. Inmiddels is ook duidelijk wie die derde partij is, namelijk Nuance Communications. Dat is een Amerikaans bedrijf dat zich bezighoudt met het ontwikkelen van spraakherkenningssoftware en scantoepassingen.

Transparantie

Samsung zegt dat de tekst in de privacyvoorwaarden een poging was om transparant te zijn tegen gebruikers, die dan zelf kunnen beslissen welke functies van hun Smart TV ze willen gebruiken. Het bedrijf benadrukt privacy van zijn klanten 'heel serieus' te nemen.

Staat de spraakbediening uit, dan luistert de televisie logischerwijs ook niet mee. Op sociale media wordt Samsung’s Smart TV inmiddels met George Orwell’s 1984 vergeleken. Zo erg lijkt het echter allemaal (nog) niet te zijn. Mensen met een Smart TV herkennen aan het microfoon-icoontje in beeld wanneer de functie is ingeschakeld.