Nieuws

Verdwaald? Drones komen je redden

12 februari 2016 11:51

Ben je verdwaald in het bos? Maak je niet druk. De drones komen je redden. Althans, over een paar jaar.

Dankzij de GPS in je smartphone kan je nergens ter wereld meer verdwalen, totdat je smartphone accu leeg is. Ieder jaar weer gebeurt het dat mensen onvoorbereid de wildernis in trekken en zich volledig afhankelijk maken van gps-navigatie, en vervolgens verdwalen, soms met fatale afloop.

Toch kan techniek je ook weer redden. In Zwitserland werken onderzoekers aan kunstmatige intelligentie voor drones die zelfstandig door bossen kunnen vliegen. In de toekomst moeten deze drones nooddiensten ondersteunen bij het zoeken naar verdwaalde of gewonde wandelaars.  

Het is één ding om met een drone boven een bos te vliegen maar zelfstandig tussen de bomen, takken en struiken vliegen met een quadcopter vergt een staaltje hogere drone-wiskunde. Eén minuscule fout of een dun takje in een propellor kan al het einde van een vlucht betekenen. 

Kunstmatige intelligentie

De Zwitserse nooddrones kijken met camera's naar het bos en in plaats van sensoren wordt er kunstmatige intelligentie op het beeld los gelaten om een door mensen gemaakt pad te vinden waar de minste kans op natuurlijke obstakels is. 

Deze uitdaging is zo lastig dat een vloot van nooddrones die als een roedel vliegende speurhonden tussen de bomen door vliegen op zoek naar de verdwaalde wandelaar nog wel enkele jaren op zich zal laten wachten. Maar ook een ambulance-drone is al in ontwikkeling.