Nieuws

Nieuwe app NU.nl laat bezoekers live video streamen

2 februari 2016 21:43

NU.nl laat vanaf woensdag zijn bezoekers cameraman spelen met de nieuwe app NuLive waarmee ze live video kunnen uitzenden.

Wat als je elke voorbijganger met een smartphone op zak boeiende video kon laten bijdragen bij plotseling nieuws? Met die insteek is NUlive gemaakt, een nieuwe app van NU.nl. Hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman van de nieuwssite presenteerde de nieuwe app vandaag tijdens het Immovator Cross Media Café in Hilversum. Android-gebruikers van NU.nl kunnen vanaf morgen aan de slag met de app, die zich het best laat omschrijven als Periscope of Meerkat, maar dan met redactioneel overzicht.

Bezoeker betrekken

Zoals dat op NU.nl al veel met foto’s gebeurt, kunnen bezoekers van de site met NUlive zelf live video-streams bijdragen aan de site. Die losse streams zijn niet zomaar door iedereen terug te kijken; de redactie zoekt steeds het beste beeld van het moment en biedt dat in één stream aan. Op die manier wil NU.nl volgens Hoekman zelf de redactionele touwtjes in handen houden, maar met de flexibiliteit van vijf miljoen potentiële cameramensen; het aantal actieve bezoekers van NU.nl.

Resultaat nog onbekend

De werking van de app is intern afgelopen zomer al getest, bij de start van de Tour de France in Utrecht. Het zijn zulke nieuwswaardige gebeurtenissen waarvoor NU.nl de meeste kansen ziet voor NUlive, door vanaf de redactie te schakelen tussen de livestreams van NU.nl-bezoekers op verschillende plekken, voor de kijker te zien als één stream. Maar het hoeft niet per se zo altijd groot te zijn, als het maar nieuws is.

Maar ook bij een brand zou NUlive een toegevoegde waarde kunnen vormen. “Ik zeg eerlijk: hoe het precies gaat uitpakken, weet ik zelf ook nog niet”, zegt Hoekman over NUlive. Maar volgens de hoofdredacteur is het tijd om de bezoeker de kans te geven een videobijdrage te leveren, en de functie niet eindeloos achter gesloten deuren te testen. Een iOS-versie van de app wordt in de komende weken verwacht, de Android-versie kun je waarschijnlijk deze week al in de Play Store vinden.