Nieuws

Politie traint roofvogels om drones neer te halen

1 februari 2016 08:13

De Nederlandse politie laat roofvogels trainen zodat ze vijandelijke drones onschadelijk kunnen maken.

De vrees dat criminelen en terroristen drones willen inzetten, bestaat al langer bij de Nederlandse veiligheidsdiensten. Dus moeten er tegenmaatregelen worden bedacht. Zoals bijvoorbeeld de inzet van roofvogels. Op dit moment is de politie zelfs al bezig de vogels te trainen, bevestigt een woordvoerder van de politie een bericht van de NOS hierover. Hoewel het project nog in de testfase zit is de toekomstige inzet van de roofvogels 'een zeer reële mogelijkheid'. De arenden worden zo getraind dat ze de drones zien als prooi, beetpakken en op een rustige plek naar de grond brengen.

Ontwikkeling van tegenmaatregelen

De politie, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid en Defensie werken al langer samen bij de ontwikkeling van tegenmaatregelen tegen drones. Die kunnen door kwaadwillenden bijvoorbeeld worden gebruikt om de openbare orde te verstoren, verboden goederen ergens binnen te smokkelen of in het ergste geval zelfs een aanslag. "Er zijn situaties waarin drones niet mogen vliegen. Dat heeft bijna altijd met veiligheid te maken", aldus Mark Wiebes van de Landelijke Eenheid van de politie. "Er is een geval bekend waarbij een traumahelikopter wilde landen maar dat niet kon omdat iemand daar met een drone vloog."

Vangnet afschieten

De roofvogels zijn daarbij maar één van de mogelijke tegenmaatregelen. Andere methodes die worden onderzocht zijn meer hightech. Het gaat om onder meer geavanceerde detectiemiddelen en apparatuur om de besturing van drones op afstand over te nemen. Eén van de opties is zelfs een eigen drone die een net kan afschieten om een vijandelijke drone te vangen.

Overigens blijken veel vogels van nature al niet erg dol op drones die hun terroritorium binnendringen. Hieronder is te zien hoe een havik een drone uit de lucht plukt.