Nieuws

Drijvende prullenbak slurpt plasticsoep in de haven

25 december 2015 11:49

De 'Sea bin' zuigt alles wat op het wateroppervlak voorbij drijft naar binnen. De vinding maakt afval uit water halen makkelijker.

Dat de enorme hoeveelheid plastic soep die in de oceanen drijft een probleem vormt, is inmiddels tot ons doorgedrongen. Ook in dit geval begint een beter milieu bij jezelf. Dit afvoerputje in de haven is de meest begrijpelijke ingreep die we gezien hebben.  

Sea bin project heet het door twee Australische surfdudes bedachte systeem. Het gaat om een drijvende prullenbak die alles opslurpt wat op het wateroppervlak voorbij komt. Plastic flesjes, takken, plastic zakken (de buurman noemt ze Amsterdamse kwallen). Als het drijft, dan zuigt de sea bin ze naar binnen. 

De Sea bin werkt staat in verbinding met een pomp op de wal. Die zorgt dat er water over de rand van de drijvende zak naar binnen wordt gezogen. Als de zak vol is, moet je hem handmatig wisselen voor een lege zak en het afval op de juiste manier verwerken.

Miniatuurvoorbeeld

Crowdfunding

Vooral voor havens en voor hoeken in openbaar water waar zich toch al afval verzameld lijkt de Sea bin een prachtig project. Niet alleen om drijvend afval te verwijderen, maar ook als fascinerende educatieve gadget. 

De makers van Sea bin testen nu via crowdfunding of er animo is. Een eigen afvoerputje kost daar 3825 dollar. Voor een haven of gemeente prima te doen. Vast goedkoper dan de houten trap die hier in de haven is aangelegd zodat de medewerker van Stadsreiniging met de hand het drijvend afval kan wegscheppen.