Medium: strakke app voor verhalen lezen

Medium: strakke app voor verhalen lezen

24-03-2014 07:53 Laatste update: 27-04-2018 10:43

Medium, een van de mooiste sites voor 'longreads', heeft nu ook een iPhone-app.

Het supercleane blogplatform Mediummaakte zijn gebruikers de afgelopen tijd lekker met de komst van een app. Die is er nu, zij het wat beperkt.

Sinds eind vorig jaar is Medium open voor iedereen. Het is één van de mooiste en strakste website om je verhalen of artikelen op te publiceren. Die schoonheid zit hem vooral in de eenvoud. Alles draait op Medium om de tekst en de opmaak is dan ook vrijwel altijd hetzelfde: veel wit, één grootte en soort lettertype en verder kun je het alleen opleuken met links, vette tekst, schuine tekst, quotes en plaatjes.

Als gebruiker van de website kun je collecties aanmaken om verhalen in te bundelen en teksten aanraden aan anderen. Zo is Medium meteen een website waarop je jouw verhalen daadwerkelijk een platform kan geven waarop ze gelezen worden.

De app Medium, die nu beschikbaar is voor iPhone, draait volledig om lezen. Je logt in met Twitter en je krijgt meteen verhalen voor je kiezen, gebaseerd op wat populair is en wie je volgt op Twitter. Bij ieder artikel staat aangegeven hoe lang je er ongeveer over leest. Door naar links te vegen ga je naar het volgende verhaal. Teksten die je goed vindt, kun je delen via Twitter, Facebook en mail.

Als je een lezer bent die verrast wil worden, werkt de app prima, want je weet nooit welk artikel achter de volgende swipe schuilt. Vegen is de enige manier om door de app te navigeren. Je kunt niet zoeken naar artikelen, schrijvers of collecties. Ronduit onhandig.

Bloggers op Medium kunnen de app eveneens niet gebruiken om te schrijven, al belooft Medium dat nog te implementeren. Of er een Android-versie komt is nog niet bekend.

Voor verslinders van Medium-teksten is deze iPhone-app een openbaring: het werkt soepel, ziet er prachtig uit en leest erg prettig. Schoonheid zit echter niet altijd in eenvoud; voor bloggers en selectieve lezers valt er helaas nog net te weinig te beleven in de app.

Download Medium gratis voor iPhone