Nieuws

Instapaper

4 juni 2012 16:36

<p><strong>Populaire later-lezen app maakt verrassend genoeg eindelijk z’n weg naar Android. </strong></p>

De discussie over welke de beste later-lezen app voor iOS is, neemt soms haast religieuze vormen aan. Pocket, Readability of toch Instapaper? Die eerste twee waren er al langer voor Android en nu kunnen gebruikers van Google’s mobiele OS ook met Instapaper aan de slag. Opzienbarend, aangezien ontwikkelaar Marco Arment zijn negatieve mening over Androidbepaald niet onder stoelen of banken stak. Laatst zei hij zelfs nog nadrukkelijk geen app voor Android te gaan maken.

Dat blijkt nu maar deels gelogen: waar de iOS-versie van Instapaper enkel van de perfectionistische hand van Arment is, maakte hij de Android versie niet zelf. Dat liet hij over aanMobelux, ontwikkelaar van zowel de iOS als Andoid app voor Tumblr — het bedrijf dat Arment mede opzette. Een goede keus: Instapaper voor Android zit voor een 1.0 versie al erg dicht tegen zijn uitstekende iOS-broertje aan.

De basisfunctionaliteit is hetzelfde: je ziet wat op internet,bookmarkt dat en leest het later in mooie text-only vorm terug in Instapaper. Dat pakken van een link gaat dankzij het open Android makkelijk: Instapaper zit na installatie gewoon in het share menu. Open je Instapaper echter met een link in je klembord, biedt de app niet aan ’m op te slaan zoals dat op iOS handig genoeg wel gebeurt. Een gemis, en zo zijn er meer.

De meest in het oog springende afwezige is de schermvullende optie, misschien wel de killer feature van de iOS versie. Elk schermelement op de tekst na verdwijnt dan, wat heerlijk leest. Even handig op iOS en even afwezig in Android is de paginationoptie. De tekst wordt dan opgedeeld in pagina’s die je bladert, scheelt ’n hoop scollen in lange lappen tekst. De Dark Mode is wel aanwezig maar oogt niet zo zacht en fraai als onder iOS,Sepia ontbreekt nog totaal.

Is Instapaper voor Android de haast tweeënhalve euro die het kost dan wel waard? Ja! Ondanks bovenstaande tekortkomingen en het ontbreken van bijvoorbeeld The Feature of een overzicht van wat je vrienden lezen, is dit een erg indrukwekkende 1.0 versie. Instapaper heeft dezelfde verzameling uitstekende lettertypen als op iOS en biedt evenveel mogelijkheden tot aanpassen van marges, interlinie en tekstgrootte.

Bovendien zegt de ontwikkelaar hard te werken Instapaper binnen de kortste keren zo identiek mogelijk aan het iOS-broertje te maken. Door het ontbreken van controle kan dat snel op Anroid, een voordeel moet ook Marco Arment toegeven. Hoe het betaalde, veelzijdige en wat mij persoonlijk betreft nu al superieure Instapaper op Android gaat presteren tegenover de gratis maar beperktere Pocket en Readability zullen we zien.

download voor Android (€2,41)