Nieuws

Nee, je kunt niet multitasken (en andere tips over werken)

9 december 2015 15:41

<p><strong>Multitasken bestaat niet. Vermijd schermen in je pauzes. En andere 'feitjes' over werken.</strong></p><p></p>

De moderne kantoormens is aan de voorkant vergroeid met zijn smartphone en aan de achterkant met zijn bureaustoel. Daar moet iets aan gebeuren.

Bel staand

Achter je bureau zitten is slecht voor je hele lijf, en ook je concentratie gaat er van achteruit. Je zou zeker twee uur van je kantoordag moeten bewegen. Huppel dus rond, beantwoord je telefoon met een dansje en vergader staand of wandelend.

Multitasken bestaat niet

Net als ieder ander mens dat na 1960 geboren is, multitask ik. Dat denk ik tenminste. Want feitelijk bestaat het niet. Als je meerdere dingen tegelijk doet, doe je feitelijk meerdere dingen door elkaar heen. Je hersenen voeren geen twee taken tegelijk uit, maar geven om en om voorrang aan verschillende processen. Je zult begrijpen dat we daar niet productiever van worden en dat het de stress ook niet vermindert. De kans op fouten in je werk is ook nog eens flink groter als je je aandacht verdeelt.

"Ik ben gewoon snel afgeleid"

Iemand heeft eens uitgevogeld dat we tegenwoordig in 1 dag meer prikkels krijgen dan iemand in de middeleeuwen in zijn hele leven. Los van het feit dat je dit onmogelijk kunt bewijzen, weten we allemaal dat alerts op onze telefoon, e-mail, reclameboodschappen allemaal concurreren om onze aandacht. Niet afgeleid worden kun je bijna onmogelijk bij de bron aanpakken. Dus moet je je tijd en je werkruimte zo inrichten dat het makkelijker wordt om geconcentreerd met één ding bezig te zijn. Een cursusje mindfulness (op kosten van de zaak) is ook nooit verkeerd.

Je hebt pauzes nodig

Die Facebookpost over de 6-urige werkdag wordt geliked als een malle. Niet omdat mensen die 8-urige werkdag te lang vinden, maar omdat ze van opstaan tot naar bedgaan (pseudo-)actief zijn. Je hersenenen hebben pauze nodig. Ga je in je pauze Facebook checken, dan geef je je hersenen geen rust. Dus speel op je blokfluit. Probeer een 'stoppie' op je e-bike te leren. Maar doe iets waar je je hersenen niet te veel mee belast.

N.B. Dit bericht werd geïnspireerd door een persberichtje van Steelcase. We krijgen op de redactie wel vaker mailtjes met onderzoek van fabrikanten die iets te verkopen hebben. Meestal komen de bevindingen de maker iets te goed uit en is het onderzoek van dubieus niveau. In dit geval stuurde Steelcase een mooi overzicht van werkmythes die al eerder onderzocht zijn.