Nieuws

Microsofts Cortana nu officieel beschikbaar voor Android en iOS

9 december 2015 22:15

<p><strong>Amerikanen en Chinezen kunnen nu Microsofts virtuele assistent Cortana downloaden als app voor Android en iOS. </strong></p><p></p>

Microsoft heeft woensdag de Android- en iOS-apps voor zijn virtuele assistent Cortana officieel uitgebracht in de Google Play Store en de Apple Store. De app is nog alleen beschikbaar in de VS en China. Wanneer andere landen volgen, is nog niet bekend. In mei had Microsoft de Cortana-apps al aangekondigd, waarna er afgelopen maanden testversies verschenen.

Microsoft werkt ook aan het integreren van Cortana in Cyanogen OS, een opensource besturingssysteem gebaseerd op Android. Zo kunnen Cyanogen OS-gebruikers de virtuele assistent binnenkort activeren door 'hey Cortana' te zeggen, zelfs als het scherm uit staat. Onder meer smartphones van het nieuwe merk Wileyfox werken met Cyanogen OS.

Cortana, dat al langer beschikbaar is voor Windows 10 en Windows Phone, maakt het mogelijk om met gesproken of getypte opdrachten allerlei taken te verrichten. De assistent-app kan ook zelf pro-actief suggesties doen, bijvoorbeeld om eerder te vertrekken voor een afspraak als het druk is op de weg. Cortana lijkt qua functies op concurrerende assistent-apps Siri van Apple en Google Now.

Wanneer Cortana in het Nederlands gaat werken, is nog niet bekend. Microsoft brengt steeds vaker apps uit voor de mobiele platformen van Apple en Google. Dat geldt bijvoorbeeld voor Office en clouddienst OneDrive.

Lees ook:

Microsofts spraakassistent komt naar Android en iOS