Nieuws

Deze apps vond Apple dit jaar het beste

9 december 2015 18:23

<p><strong>App van het jaar voor iPhone is Enlight, voor de iPad is dat Airbnb.</strong></p><p></p>

Apple heeft het 'beste van 2015' bekendgemaakt. Daarin staan volgens het bedrijf de hoogtepunten uit de App Store, iTunes Store en iBooks Store. De apps zijn verdeeld in verschillende categorieën voor de iPhone en iPad, daarnaast zijn er lijstjes met films, boeken en muziek.

Beste iPhone-apps

Voor de iPhone kwam Enlight als beste app van het jaar uit de bus. Met deze app hebben gebruikers enorm veel mogelijkheden om foto's te bewerken. Niet alleen met filters, maar ook met opties voor onder meer kleuren, belichting en andere effecten. Runner-up dit jaar was Scanbot, waarmee je gemakkelijk documenten scant met je iPhone-camera. De meest innovatieve app was in 2015 volgens Apple TransferWise, waarmee makkelijk geld overgemaakt kan worden.

Als beste game werd Lara Croft GO aangewezen, een soort bordspel-variant van Tomb Raider. Runner-up was Fallout Shelter, gebaseerd op Fallout-games van de console. Als speler richt je een schuilkelder in en probeer je de werknemers en inwoners te managen. De meest innovatieve game op iPhone was volgens Apple Dark Echo, een spel waarmee je de omgeving om je personage alleen kon zien door op het scherm te tikken. Lijnen in beeld stellen echo’s van het geluid voor en door die weerkaatsingen krijgen de levels vorm.

Beste iPad-apps

Op de iPad koos Apple voor Airbnb als App van het Jaar. Met die app regel je gemakkelijk een verblijfplaats op vakantie, vaak gewoon bij mensen thuis. De app zelf is fraai en handig in gebruik. Een tweede plek was er volgens Apple ook op de iPad voor Scanbot. De meest innovatieve iPad-app is Tandem, een app waarmee je een taal kunt leren door in contact te komen met native speakers.

Prune werd benoemd als beste iPad-game. De makers omschrijven het als een 'liefdesbrief aan bomen'. Transistor is de runner-up, de actie-rpg van de makers van Bastion. Meest innovatieve game was Her Story. Daarin probeer je een moordmysterie op te lossen door met een oude politie-computer op zoek te gaan naar filmpjes via zoekwoorden.

Overig

Dit zijn verdere winnaars in andere categorieën

Boeken

Best Fiction - God sta het kind bij/ Toni Morrison
Best Non Fiction - Dit kan niet waar zijn/ Joris Luyendijk
Best Thriller - Lieve Mama/ Esther Verhoef
Best for Young Adult - Oog om oog/ Buddy Tegenbosch

Films

Best Blockbuster - Mission: Impossible – Rogue Nation
Best Family Film - Inside Out
Best Director - Kingsman: The Secret Service
Best Local Film - Homies

Muziek

Best Artist - Jamie XX
Best Album - Carrie & Lowell/ Sufjan Stevens
Best Song - "Can't Feel My Face"/ The Weeknd
Best New Artist - Kovacs