Nieuws

Politie-inval in huis Australiër die mogelijk de Bitcoin-bedenker is

9 december 2015 07:51

<p><strong>De Australische politie heeft een inval gedaan in een huis van Craig Wright. Nieuwe berichten wijzen hem aan als de mysterieuze Bitcoin-bedenker.</strong></p>

Een politieteam heeft woensdag een inval gedaan in een huis in Sydney dat in bezit is van Wright, een security-expert. De inval volgde enkele uren nadat de Amerikaanse media Wired en Gizmodo in verhalen richting Wright wezen als zijnde de mogelijke bedenker van Bitcoin. Die gaat schuil onder de naam Satoshi Nakamoto, maar zijn ware identiteit blijft onbekend.

Gelekte e-mails

Aan media gelekte nieuwe documenten en e-mails wijzen op Wrights betrokkenheid bij de totstandkoming van de cryptomunt. Hij zou samen met de Amerikaan Dave Kleiman een centrale rol hebben gespeeld bij de oprichting van Bitcoin. Kleiman overleed in 2013. Zijn lichaam werd in staat van ontbinding gevonden tussen flessen alcohol en uitwerpselen.

Volgens de Australische politie heeft de inval te maken met een onderzoek door de belastingdienst. Het land heft belasting over de cryptomunt. In een gesprek met de Australische belastingdienst zou Wright hebben gezegd dat hij Bitcoin is gestart. "Ik heb mijn best gedaan om te verbergen dat ik Bitcoin bestuur sinds 2009."

Harde bewijzen voor die claim ontbreken vooralsnog. Wright wil zelf niet reageren. De Australische belastingdienst weigert ook commentaar. Er bestaat overigens een mogelijkheid dat Wright zelf verantwoordelijkheid is voor het lekken van de documenten. Mensen die Wright zeggen te kennen geloven niet dat hij achter Bitcoins ontstaan zit en menen dat er sprake is van een hoax.

Satoshi Nakamoto

Gizmodo stelt dat een e-mail vanaf een adres dat in verband wordt gebracht met 'Satoshi Nakamoto' is gericht aan een advocaat die voor Wright werkte. Dat zou ook wijzen op zijn betrokkenheid. De schuilnaam Nakamoto kan door meerdere mensen zijn gebruikt.

In 2014 wees Newsweek ten onrechte een man die Satoshi Nakamoto heet aan als de Bitcoin-oprichter. Onlangs werd de mysterieuze Bitcoin-bedenker genomineerd voor Nobelprijs. De vroegste gebruikers van Bitcoin bezitten relatief zeer veel bitcoins en zijn daardoor erg rijk.

Wright kwam eind oktober via Skype aan het woord tijdens een Bitcoin-conferentie en verklaarde toen slechts: "Ik ben al een lange tijd [bij Bitcoin] betrokken."