Nieuws

'9 procent gefinancierde Kickstarter-producten mislukt'

8 december 2015 15:00

<p><strong>Volgens een onderzoeker mislukt circa 1 op de 10 van alle volledig gefinancierde Kickstarter-projecten: kopers zijn teleurgesteld of producten worden niet geleverd.</strong></p>&#13;

Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Pennsylvania, die 500.000 Kickstarter-gebruikers een vragenlijst in liet vullen. Op Kickstarter kunnen mensen crowdfundingprojecten steunen. De makers van de projecten willen graag gefinancierd worden met het geld van geïnteresseerden. Er is in totaal al meer dan 2 miljard dollar in projecten gestoken.

Minder dan 1000 dollar
"Mensen die projecten steunen moeten er rekening mee houden dat ongeveer één op de tien projecten faalt, en 13 procent van de tijd krijg je je geld terug", schrijft onderzoeker Ethan Mollick. De 9 procent van mislukte Kickstarter-projecten bestaan uit projecten die nooit iets leveren of een product leveren die niet aan de verwachting voldoet. De meeste gefinancierde projecten die mislukken, halen vaak maar minder dan 1000 dollar op.

"Is een cijfer van 9 procent redelijk voor een gemeenschap van mensen die creatieve projecten proberen te starten? Wij denken van wel", zo laat Kickstarter weten. "We begrijpen dat projecten soms mislukken en willen dat iedereen de risico's van Kickstarter begrijpt."

Grote successen
De grote successen van Kickstarter bestaan onder andere uit de Pebble, de Broken Age-game van Double Fine en kaartspel Exploding Kittens. Er zijn echter ook genoeg projecten die (gedeeltelijk) mislukken, zoals The Coolest Cooler en Sense, die beiden problemen hebben met het leveren van producten door de hoge vraag.

Lees ook:

Makers Kickstarter-hit Coolest Cooler krijgen het een beetje warm

Bright Ideas 031: Verslaafd aan Kickstarter