Nieuws

Donald Trump denkt dat Bill Gates 'het internet kan uitzetten'

8 december 2015 12:00

<p><strong>Donald Trump wil terreur oplossen door Bill Gates te bellen en die 'het internet uit te laten zetten'.</strong></p>

Miljardair Donald Trump was tot nu toe al niet de meest heldere en genuanceerde kandidaat die een gooi doet naar het Amerikaanse presidentschap. Maar in een toespraak vannacht deed Trump een uitspraak die op alle vlakken ronduit dom is. Om de online invloed van IS tegen te gaan, wil Trump "het internet op een of andere manier sluiten".

"We moeten met Bill Gates en een hoop andere mensen gaan praten", zei Trump. Of de miljardair weet dat Gates in de eerste plaats vrijwel niets met de totstandkoming en het beheer van het internet te maken heeft, is niet duidelijk. Bovendien is Gates al een tijdje niet meer actief in de technologie, dat nog daargelaten.

Vrijheid van meningsuiting

Over de gevolgen van het afsluiten van het internet is Trump helder. "Sommige mensen zullen zeggen 'oh vrijheid van meningsuiting, vrijheid van meningsuiting.' Dat zijn domme mensen", aldus Trump. Het is de vraag of Trump inderdaad denkt dat internet in de eerste plaats zo makkelijk te censureren is, en of dat in de tweede plaats wat oplevert.

Maar Trump staat niet alleen in zijn standpunt van 'veiligheid boven vrijheid'. Ook Hillary Clinton stelt dat Silicon Valley meer moet doen tegen IS. "En dat wordt ingewikkeld, je gaat al de gebruikelijke klachten horen, je weet wel, vrijheid van meningsuiting etc.", aldus Clinton. Momenteel zijn Clinton en Trump de twee populairste kandidaten bij de Amerikaanse verkiezingen, die in november 2016 gehouden worden.